Brakycefala/kortnosiga hundar

Många av våra mest populära hundraser har korta nosar, eller brakycefala som de också kallas. De kortnosiga raserna varierar i storlek, kroppsform och användningsområde, från små mopsar och franska bulldoggar till mellanstora raser som Continental Bulldog, boxrar och stor vuxna raser som Dogue de Bordeaux och Bullmastiffer. Med extrem avel på kortnosiga raser kommer problem uppstå om en hund är allt för kortnosig och det arbetar SCBK med att förbättra igenom informera hälsan om kortnosigheten hos Continental Bulldog!

Den gemensamma nämnaren för alla brakycefala  hundraser, är att de har en förkortad skalle. Skallen kan vara förkortad i olika grad hos olika raser och hos olika individer inom en ras.

Tyvärr medför den brakycefala huvudformen (med kort nos) en ökad risk för andningsproblem jämfört med hos hundar med en normal noslängd. De mest allvarliga hälsoproblemen som är förknippade med kortnosighet är problem med andning och temperaturreglering. Andra problem som kan uppstå på grund av den korta huvudformen är bland annat ögon- och hudskador, mag- och tarmstörningar och problem med tänderna.