
l

Avel
Avel och uppfödning ska ske i överensstämmelse med SKKs grundregler och djurskyddslagstiftningen, liksom med Scbks avelsriktlinjer för uppfödar- och valphänvisning.
Följande områden prioriteras i avelsarbetet, dock utan rangordning:
– Att behålla den rastypiska mentaliteten, dvs en livlig och alert hund med ett stabilt sinnelag.
– Att avla med tanke på en god hälsa som möjliggör ett långt hundliv utan hälsostörningar.
• Det är aldrig förenligt med Djurskyddslagen och SKKs Grundregler att tillavel använda djur med kliniska problem som kan förknippas med kortskallighet.
"Premiera och prioritera friska hundar med mindre utpräglad kortskallighet iavelsarbetet för att minska hälsoproblemen i aktuella raser med beaktande avkorrekt rastyp.""
– Att bidra reproduktionsförmåga; parning, dräktighet, valpning och omhändertagande av valpar.
– Att bidra till en ökad genetisk variation genom att verka för mindre besläktade parningar, dvs bredda avelsbasen.
…att som uppfödare ska man vara väl insatt i och följa Svenska kennelklubbens grundregler för avel.
Svenska Continental Bulldog klubben beslutade under årsmötet 2023 att vidhålla riktlinjer för avel på svenskregistrerade:
SE-registreradehundar ska BÅDA föräldrar djuren:
- …att föräldrar djuren ska vara utställda med minst "Very Good" som kvalité eller inneha en tidigare godkänd avelslicensering.
- …att ej låta tik valpa före 2års ålder.
- …att föräldrar djuren ska ha genomfört mentalbeskrivning: Utifrån BPH eller MH.
- …att ej utan synnerliga skäl att använda hund med högre grad ED än 1 och ska endast paras med hund graderad 0.
- …båda föräldrar djuren ska ha känd HD och ED status. SKK/AK vill förtydliga att det inte kan anses förenligt med grundreglernas punkt 2:2 att använda hund med HD-grad E i avel, eller att para hund med HD- grad D med annat än hund graderad som A eller B alternativt i parnings kombinationer där HD index är större än 100. Oavsett HD- grad är det inte heller förenligt med att grundregeln att använda hundar med kliniska symtom på HD i avel.
HD-grad A,B,C+C är tillåtet och kombinera och HD-grad D får ENDAST kombineras med HD-grad A eller B. HD-grad E är helt uteslutet ur avel enligt SKKs regler! - …att DNA testa för sjukdomarna Cystinurie och DVL2 och ej gör kombinationer som riskerar att lämna dubbel bärare utav sjukdomarna nämnda.
- …att utesluta hundar från avel som uppvisar symptom på återkommande hudproblem.
- …att utesluta hundar från avel som har uppvisar rosslig och besvär utav sin andningsfunktion samt hund som genomgått operation för att förbättra andningsvägarna.
- …att undvika hund med knipta näsborrar.
- …att undvika att använda hund som opererats för korsbandsskada i avel, samt att undvika att para två hundar där nära släktingar (föräldrar och/eller kullsyskon) drabbats av problemet.
OBS!
Vid parning utav utländsk hane SKA SE-registerad tik ha uppfyllt ovanstående riktlinjer!