BPH som mentaltest för Contin

Sedan några månader tillbaka beslutades det att Contin nu ska göra BPH istället för the Schweiziska mentaltestet som en del utav avelslicenseringen. Det kommer ge rasen helt andra förutsättningar att utvecklas och kommer hjälpa rasen att fortsätta utvecklas i en positiv anda.

Alla avelsdjur bör BPH testas

Mentaliteten är A och O – en bra mentalt byggd hund kan överkomma rädslor snabbt och växla förnuftigt mellan känslor. Det finns ett grundläggande arv hos varje individ som förs vidare och genom att kartlägga detta kan vi tillsammans förbättra rasen. Miljön som hunden växer upp i är även den oerhört viktig och påverkar varje individ djupt.

Alla uppfödare som är en del utav SCBK har antingen gjort det Schweiziska mentaltestet eller det svenska BPH och använder hundar som gjort bra ifrån sig och inte haft kvarvarande rädslor för rasens bästa.

BPH testa även din sällskapshund

BPH är oerhört kul och intressant att göra. Så även om du har en ”sällskapshund” som inte ska gå i avel så vill vi peppa er alla att boka tid och åka och testa er hund. Ni kommer lära er oerhört mycket om er individ och om hur ni ska jobba vidare framåt med hen. När vi som ras nått 200 hundar som testats så får vi en BPH Analys utav rasen som SCBK kommer översätta och skicka vidare till alla rasklubben ute i Europa.

Vad är BPH?

På SKKs hemsida står följande: ”Beteende – och personlighetsbeskrivning hund, BPH, är som namnet anger en beskrivning av hundars mentalitet och personlighet. Den sker på en standardiserad bana där hunden får uppleva olika situationer.

Hundens reaktioner beskrivs och ger sammantaget en uppfattning om hundens mentalitet och personlighet. Föraren, vanligen du som hundägare, går beskrivningsbanan tillsammans med hunden. Inga förkunskaper krävs och du får information längs banan av testledaren medan beskrivaren noterar hundens reaktioner.

Syftet med BPH är att bidra till ökad kunskap om hundars mentalitet. Den vänder sig till såväl uppfödare som vill få en bild av de hundar som ingår i avelsarbetet som till den enskilda hundägaren som vill lära sig mer om den egna hundens mentala egenskaper. BPH stambokförs och redovisas i SKK Avelsdata och kan användas av special- och rasklubbar för att utvärdera rasers mentala egenskaper.”

Film om BPH från SKK

BPH på en Conti hane

BPH kan göras vart som helst

Tidigare har alla mentaltester gjorts inför AK men kan nu göras på egen bevåg utav avelsdjur överallt i Sverige. Filma jättegärna era BPH test för egen dokumentations skull och för framtiden. Det är ett minne för livet och nyttigt för både dig och rasen att dokumentera.

BPH i Nykvarn den 9 oktober

Den 9 oktober hålls ett BPH med 10 platser i Nykvarn för Continental Bulldogs för den som är intresserad. Fem platser är redan bokade – om du är vill boka en plats för din Conti som är över 1 år hör av dig till sekreterare@continentalbulldog.se

Varmt välkommen!

About the author: