Nyhetsbrev #2 2022

SCBK Avelslicensering

Årets första avelslicensering ägde rum den 21 maj på Nykvarns BPH-bana och i hundhallen. Det var till vår stora glädje även den första BPH för contisar i Sverige. Två continental bulldogs mentalbeskrevs och tre stycken mönstrades på plats. Avelskommittén går igenom utvärderingarna noggrant för de två contisar som gjorde sina avelslicenseringar. Hundägarna kommer att få en sammanfattning med råd och rekommendationer om avel för respektive individ utskickat inom kort. För att en conti ska kunna gå vidare i avel skall höfter och armbågar röntgas, hunden måste DNA-testas för cystinurie och sedan mentalbeskrivas. Alla hälsoresultaten bör uppfylla särskilda resultat för att vi ska kunna föra rasen framåt, värna om rasens bästa och avla omsorgsfullt. BPH är viktigt för rasen i helhet och inte bara för individen, då vi på sikt ska kunna göra utvärderingar samt kunna identifiera rasens styrkor respektive svagheter. Vi önskar få så många mentalbeskrivna continental bulldogs som möjligt i Sverige, för att vi ska kunna få ett så kallat rasmedel. Det hjälper uppfödare bland annat att veta vad dom måste jobba mot för en mentalt sundare ras.

Contipromenaden

Årets första contipromenad bjöd på sol och värme. Fyra continental bulldogs med ägare dök upp och vi hade flera besökare med på promendaden som var nyfikna på rasen. Tillsammans travade vi på i skogarna i Järna och pratade massor om bulldogs och hundar överlag. Hundarna var fulla av energi och visade sin clowniga sida. Man får inte glömma attcontin ska vara en ”atletisk bulldog” vilket betyder att det finns lite mer gas i dem än vad man kan tro vid första anblicken. Stort tack till alla som dök upp i söndags 28/5 och tack till vår eventgrupp hos SCBK som gjorde det här möjligt.

SKK-registrering

Nu kan vi alla äntligen skicka in våra utländska FCI-stamtavlor på våra bullar för att få en svensk FCI-stamtavla från SKK. Man fyller i formuläret på SKKs hemsida för ”importerade hundar” och skickar med original FCI-stamtavlan man fick utomlands. För er som har svenskfödda continental bulldogs så måste först tiken till valparna registreras. Om tiken redan är registrerad i SKK, registrerar uppfödaren valpkullen i vanlig praxis innan kullen lämnar uppfödaren. Länk till rätt blankett för er med utländskt registrerad hund:  BLANKETT HÄR

Contin välkomnas till SKK utställningar

I och med att contin nu är godkänd utav FCI internationellt kommer den kunna ställas i alla länders FCI-klubbar. När du har din contis stamtavla från SKK kan du därmed ställa din hund i Sverige på SKKs utställningar och resultatet blir registrerat i SKKs avelsdata. Hur man anmäler till SKKs utställningar ser ni här: https://www.skk.se/sv/utstallning/Har-hittar-du- utstallningar/internetanmalan/

Vill du avla på Contin?

Vår första reaktion när någon svarar ”Ja!” är ”Vad kul!”. Det är en underbar ras och valpar är underbara MEN det är ett oerhört ansvar och det bör inte göras som ”en mysig och rolig grej”. Vi rekommenderar dig som vill föda upp att läsa på om rasen på rasklubbens hemsida och om vår avelslicensering. Alla hundar som går i avel skall vara både HD/ED röntgade, DNA-testade och mentalbeskrivna. 

Målet nu med rasklubbens närmaste arbete är att bli en del utav SKK och sedan göra avelslicenseringen till ett hälsoprogram  för rasen bästa. Vi får aldrig glömma contins bakgrund och därmed vara medvetna om vilket ansvar vi har när vi avlar på en trubbnosig ras.

En uppfödare utav contin och en medlem utav rasklubben måste ha en FCI godkänd kennel för att kunna synas och besökas utav SKKs kennelkonsulenter. Konsulenterna kontrollerar att man följer jordbruksverkets lagar och regler för bland annat utrymme för uppfödning och att man har god hundhållning med mera. Allt för hundarnas bästa. Det är genom den här formen utav samarbete och gemensam strävan vi kan bibehålla god uppfödning men även att förbättra verksamheten. Sedan januari 2022 ställer även SKK krav på att man ska ha dokumenterad kunskap om man vill föda upp och för att få bedriva det man kallar tillståndspliktig verksamhet . SKK erbjuder uppfödareutbildning som man kan ansöka att få plats hos.

Uppfödarmöte Tillsammans Med AK

Avelskommittén kallar till uppfödarmöte 24 juli där vi ska diskutera contins mentalitet och hur vi ska arbeta framåt för att stärka oss som ras. Vad säger egentligen rasstandarden och hur kan den tolkas? Vad anses vara ett tillräckligt bra BPH? Hur ska vi se på miljöträningen och socialiseringen utav våra avelsdjur? Hur ska vi förbereda och stötta våra valpköpare till att utveckla mentalt sunda hundar? Det är svårt att titta på sin egna hund med kritiska ögon men som uppfödare måste vi göra det – och tillsammans kan vi här stötta och utveckla vår kunskap och gemensamma bas för rasen.

Kommande event hos Svenska Continental Bulldogklubben

Contisarnas tipsromenad och eventuellt hundbad för den badglada contin

(om vädret tillåter) söndag den 24 juli på Svinö i Kalmar med start klockan 9:00

Vi möts upp på grusparkeringen på Kalmarsidan strax innan Ölandsbron. Nicole Grant kommer att välkomna er och dela ut lappar för tipspromenaden. Frågorna kommer börja vid brons slut när man kommit över till Svinö. Vi följer frågorna efter deras nummer vidare in skogen med slutmål vid Svinös hundbad. Där finns bord där vi kan fika, och för den som vill låta sin conti bada går det bra. Ett tips är att ta med en långlina om du inte har god inkallning på din hund (om du själv inte vill gå i och bada med din conti med vanligt koppel.) Vi vill undvika hundar som rusar runt och stör eventuellt andra besökare med sina hundar. Vi respekterar vilt djurliv, och håller god avstånd från varandras hundar ifall någon hund inte är förtjust i att gå nära andra. Respektive hundägare tar med sig egen fika. Ta med flaska vatten och skål till din hund ifall det blir en varm morgon. Var vänlig och respektera att detta är en rasklubbsträff och bara för contisar och inga andra raser. Har vi fler hundar av andra raser lämnar vi dom hemma. Om man bara är nyfiken på rasen är man varmt välkommen att ansluta sig till oss och våra contisar för promenad. Pris kommer att delas ut till den med flest rätt. Har vi flera med lika många rätt blir det utslagsfråga. Krav för att vara med och tävla om man kommer med conti är medlemskap i Svenska Continental Bulldogklubben.

Du svänger in från Ängöleden in på Svinövägen och följer vägen tills man kommer till grusparkering bredvid Ölandsleden. Man kan köra in till grusparkering även via Ölandsleden men är det väldigt trafikerat kan det vara lite svårt att ta sig över beroende på vilket håll man kommer ifrån. OBS! Det är alltså inte parkeringen nedanför bron vid Svinös hundbad vi möts, utan parkeringen vid Svinövägen.

Om du inte hittar kan du nå Nicole Grant på 070 47 45 605 Välkomna!

Sveriges snabbaste conti på Borås Greyhoundracing Park i september

Gillar din conti att rusa som en tok och jaga saker i fart? Vi har planerat en liten fartfylld dag för contisar på Borås Greyhoundracing Park. Där får de jaga ”hare” på ett ex antal meter medan Petra Lundberg tar tiden. En fotograf kommer vara på plats och ta bilder på din conti in action som du sedan kan få köpa av fotografen. Snabbaste contin vinner ett litet pris! Efter ser vi till och samlas och fikar ihop! Respektive hundägare tar med sig egen fika. Glöm inte vatten och skål till din hund. Pris för att jaga släphare kostar 100kr och betalas på plats till Borås Greyhoundracings förening. Pris kommer delas ut till den snabbaste contin. Krav för att vara med och tävla är medlemskap i Svenska Continental Bulldogklubben.

Mer info kommer om datum, tid och vägbeskrivning så håll utkik för fler brev och social media så ni inte missar detta roliga tillfälle! Välkomna!

Sist men inte minst, önskar vi alla en jättefin sommar med bad, grill, glass, mycket sol, äventyr, utställningar, lek, många varma sommarkvällar, tävling, jordgubbar, avkoppling och allt vad en svensk sommar innebär och att ni har en massa kul med er conti! . Och glöm inte att hålla utkik för huggormarna och fästingarna åt er hund!

Fortsätt gärna tagga oss på Svenska Continentalbulldogklubbens instgram så vi kan visa upp era fina contisar.

Varma hälsningar, SCBKs styrelse.

About the author: