Under helgen den 13-15 september var SCBKs ordförande Jonas Wandell och sekreterare Jeanette Johansson Wandell på besök Continental Bulldog Club Switzerland i Schweiz. Det var en resa med syftet att utforma SCBKs avelslicensering och fenotypiserings processer och att knyta band med den grundande rasklubben. Resan gav dock så mycket mer.
Styrelsen för CBCS var otroligt välkomnande och tog emot oss med öppna armar, delade med sig av sin kunskap och erfarenhet om rasen med glädje. Vi hade lyckan att under helgen få träffa runt ett femtiotal underbara Continental bulldogs, flera fantastiskt trevliga uppfödare och bulldogägare.
Målet är att få rasen internationellt godkänd utav FCI där presentationen görs i november 2019.
De länders vars FCI-anslutna kennelklubb har erkänt rasen är Schweiz, Tyskland, Frankrike, Tjeckien och Estland. Det är från de rasklubbar som är kopplade till dessa kennelklubbar som SCBK kommer att godkänna stamtavlor vid import & avel.
Det finns även rasklubbar för Continental bulldog i länder som, Sverige, Danmark, Österrike och Finland.
Det är möjligt att fenotypisera in en hund om den har en stamtavla från en annan klubb utanför FCI förutsatt att hunden mäter alla kriterier inom processen som ni kommer att kunna hitta på vår sida inom kort.
Första stoppet på fredagen var hemma hos ordförande Thomas Tschanz och hans fru Yvonne Tschanz som även har kenneln SmartBulldox. Thomas & Yvonne är två underbara människor med hjärtat på rätt ställe som bjöd in oss i sitt hem och lät oss övernatta i deras ”Bulldog Lodge” efter kvällens sena timmars hundprat. Thomas & Yvonne är två dedikerade djurälskare och har stundvis haft hundratals djur boendes på gården, till och med en gepard tro det eller ej.
Deras hundar var bland annat en 11 årig charmig Conti-tant, 6 åriga Schweiziska Championen CH. BOBBY BROWN CHANTUN DA MUNTOGNA och 9 månader gamla charmtrollet SMARTBULLDOX BATARI.
Under kvällen diskuterades den framtida svenska databasen och möjligheterna för en internationell databas. Förhoppningen är att få en databas som är webbaserad så att alla Conti-älskare kan söka efter den perfekta familjemedlemmen och att uppfödare kan använde denna som ett verktyg i deras avelsarbete. Databasen ska innehålla samlad information om individernas släktskap, hälsostatusar och avkommor m.m. Många riktlinjer för det tramtida samarbetet mellan SCBK & CBCS gällande registrering av hundar, avelslicensering mm togs fram.
På lördagen besökte vi rasklubben CBCS avelslicensering för hundar som är 14 månader och äldre. De erbjuder sina medlemmar två avelslicenseringar per år. Under dessa träffar kommer medlemmar; både uppfödare och privatpersoner, till en klubb där man gjorde följande saker:
Allt noteras noggrant ner och sedan ges hunden ett godkänt eller ett icke godkänt tillsammans med mentalbeskrivningen i sin helhet. De hundar som är godkända får gå i avel. Tillsammans med sitt betyg får uppfödaren/ägaren ett väl formulerat förslag om vad för sorts hane eller tik man bör använda med denna hund i en kombination för att kompensera för hundens eventuella svagheter och styrkor. Allt i strävan för en rasenlig fenotyp hos avkommorna som bibehåller hälsan.
Ett mer ingående inlägg om hela avelslicensieringen finns här >
De två rasspecialisterna som utför samtliga avelslicenseringar hos CBCS är grundaren till rasen Imelda Angehrn och FCI domaren Ginette Huschmidt. Ginette förklarade noggrant hur avelslicenseringen går till och dess syfte till att bibehålla typen och förbättra rasens svagheter samt behålla deras högt värderade styrkor. Planerna är att SCBK bjuder in fru Ginette Huschmidt till Sverige under första halvåret utav 2020 för avelslicensering och för att hålla i ett symposium. Detta kunskapsseminarium för Continental Bulldog-uppfödare i Sverige skulle fokusera på Contins fenotyp och avelsmålen och hur de i ursprungslandet Schweiz tycker att man ska prioritera i sitt avelsarbete för att bibehålla det lugna och säkra tempramentet en Continental Bulldog skall ha i kombination med hälsa.
Söndagen spenderades till större del hos fru Imelda Angehrn och hennes man Peter Angehrn i deras hem & kennel i staden Gossau. Deras blomstrande trädgårdgård som var över 100 år gammal var belägen i en liten stad i nord-östra Schweiz. På plats finns fyra heltidsanställda som arbetade med att träna samtliga hundar i lydnad, utställning, socialt och konditionsmässigt. Varenda hund vi träffade var utan undantag nyfiken, social, kontaktsökande och lugn. Ja… En och annan hoppade gärna upp i knät för pussar men den överspelade glädjen tonade alltid snabbt ner.
Imelda diskuterade länge om den oerhörda vikten i att arbeta mot den rasstandard som satts och dess typ som mål. Hur bettet förbättrats och hur bulldog-uttrycket bör behållas, balansen mellan en molosskropp som är rörlig men inte för sportig och vikten utav att alltid, alltid ta den mentala aspekten i beaktan. Som vice ordförande i rasklubben, utbildad domare och rasexpert och inte att glömma grundare till hela rasen så bär fru Angehrns ord stor vikt och hennes råd gällande avelsdjuren är väl värt att lyssna till. Imelda stödjer Svenska Continental Bulldog Klubben i vårat arbete för att skapa våran egen avelslicensering för att hjälpa alla som bor i Skandinavien att bibehålla rasens standard i avelsarbetet framåt. Och tills detta är fullt möjligt har hon tillsammans med Ginette erbjudit sig att vara behjälpliga med råd, rekomendationer, utbildning och stöd genom ett nära sammarbete med SCBK.
Att avla utan avelslicensiering lämnar för mycket spelrum för extremavel, tack vare rasens unga ålder och en begränsad genetisk variation är det viktigt att rasklubbarna hjälper, stöttar och vägleder varje uppfödare att göra sitt absolut bästa och vara objektiv. SCBK kommer att arbeta hårt för att skapa samma förutsättningar för Contin i Sverige som man har skapat på resten utav kontinenten.
Imelda tog upp presentationen som deras rasklubb kommer att göra för den officiella ansökan om att bli internationellt erkända hos FCI nu i november. Vi talade om SCBK egna ansökan till Svenska Kennelklubben och hur vi hoppas på ett möte med representanter ur SKK’s avelskommitté innan deras beslut i vår 2020.